Català - Español
bigot
3 Q 5

 

 3Q5    3q5

 

Les cobles de tres quartans (formació de tres músics i quatre instruments : sac de gemecs, tarota, flabiol i tamborí) formen part de la tradició catalana des del Renaixement. A partir del S.XIX Pep Ventura crea la cobla moderna i comença la seva davallada, perdent el seu paper de ministrils en els diferents esdeveniments socials.

Amb la cobla moderna doncs, desapareix la cornamusa catalana cap als anys 30 (a Mallorca en canvi mai no ha parat de sonar) i la resta d'instruments es transforma, allunyant-los de la música tradicional. No és fins als anys 80 quan es recuperen i tornen a animar places i carrers.

3Q5 proposa un repertori ampli en l'espai i en el temps. En l'espai perquè no es limita a determinades comarques del Principat, si no que aplega bona part dels territoris de l'antiga Corona d'Aragó. I en el temps perquè va des dels cançoners medievals del Llibre Vermell de Montserrat fins a les composicions més contemporànies.

La formació tradicional de trio (o duo de mitja cobla) es reforça amb l'harmonia d'un quart membre a l'acordió diatònic.

L'àmbit d'actuació de 3Q5 pot ser des d'un cercavila, fins a un ball popular o coreogràfic, passant per concerts didàctics, acompanyament d'autoritats, animació de qualsevol acte, etc.

 

  | | |
© Pello 2009